top of page

AMFETAMINE
Alte denumiri: speed, black beauties, dexedrine, biphetamine.

Au aparut in: 1930, ca un remediu impotriva congestiei nazale.
Ce sunt: stimulente ale sistemului central nervos ce produc efecte asemanatoare cu cele ale adrenalinei.
Cum arata: se prezinta sub forma unei pulberi albe (sulfat de amfetamina) ori a unui lichid cu miros aromat, de culoarea coniacului. Amfetaminele provenite din circuitul legal au o puritate de 99% si culoarea alba, cele obtinute in laboratoarele clandestine nu depasesc 20-30% substanta activa si culoarea lor este spre galben.
Cum se consuma: oral (sub forma de capsule), prizate, fumate sau injectate. Doza terapeutica este de aproximativ 1-3 comprimate pe zi. Sunt des utilizate in asociatie cu opiaceele, barbituricele, sau in alternanta cu ele.
Cum arata un tanar sub influenta lor: energic, euforic, cu pupilele dilatate, vorbaret, atent, sigur de sine, superior.
Efecte pe termen scurt: acnee severa, nervozitate, uneori paranoia sau agresivitate, cresterea pulsului si a presiunii sangvine, migrene.
Efecte pe termen lung: ulcer, afectiuni ale vaselor sangvine, psihoza malnutritie din cauza lipsei apetitului, stop cardiac. Poate afecta eficienta pilulelor contraceptive. 

Amfetamine, dextroamfetamine si metamfetamine sunt denumiri colective, care se refera toate la amfetamine. Proprietatile lor chimice si modul de actiune sunt similare.   

ICE (SPEED) 
Ice-ul este forma cristalizata a unei metamfetamine, care se consuma sub forma fumata. Este numita si “sticla” sau “cristal” si provoaca dependenta puternica. 
Consumul de Ice duce la un “high” mai intens si mai prelungit, iar efectele negative se instaleaza mult mai rapid decât la alte forme de metamfetamine. 
Efectul drogului poate dura între 2-14 ore, depinzand de doza. Efecte ICE 
Stare de alerta crescuta, euforie, pierderea apetitului, dilatarea pupilelor, cresterea frecventei cardiace si a temperaturii corpului. Utilizarea îndelungata poate duce la vedere încetosata, ameteala, pierderea coordonarii, colaps si psihoze toxice. De asemenea poate duce la afectarea altor organe, în particular plamânii, ficatul si rinichii. Utilizarea de scurta sau lunga durata poate duce la stari de deziluzii si psihoze toxice asemanatoare cu psihoza paranoida. 
Supradoza poate duce la cresterea tensiunii arteriale, a temperaturii, atac de cord, accident vascular cerebral si moarte.   

Ce sunt amfetaminele? 
Amfetaminele sunt droguri, medicamente care mãresc viteza de reactie a corpului. Ele fac inima sã lucreze mai repede si pompeazã adrenalina in sistem. Initial sintetizate intre cele douã rãzboaie mondiale, au fost folosite ca drog militar pentru a le da soldatilor mai multã energie si a le mari viteza. Uzul medical al amfetaminelor era un lucru obisnuit in anii 50 si 60 cand erau folosite in mod sãlbatic pentru combaterea depresiei si pentru scãderea in greutate. Oricum, marea majoritate a firmelor ce le produceau au fost incet eliminate de pe piatã. Cel mai comun tip de amfetamine int[lnite pe strãzi este o pudrã albã numitã Amfetamina sulfat. Aceasta este o pudrã produsã ilegal, cu concentratii diferite: intre 6% si 10% puritate care, de obicei, costã intre 5 si 10 lire sterline per gram si cu puritate intre 25 si 35% costã intre 25 si 35 lire sterline/gram. Amfetaminele Sulfat pot fi prizate pe nas, linse de pe deget sau injectate. Unii le fumeazã, dar din cauzã cã nu ard prea bine aceastã metodã nu este foarte intâlnitã. Existã de asemenea o formã de amfetaminã, numitã speed, in mod obisnuit numitã gheatã (dar si cristal, sticlã si inghetatã), desi este destul de rar intâlnitã. Are efecte similare, dar dureazã pânã la 39 de ore si este consideratã de profesionisti ca fiind mai puternicã si produce o mai mare dependentã decât crack.  

Efectele folosirii pe termen scurt 
Amfetamina Sulfat dã celor care o folosesc extra energie pentru 4-6 ore, previne somnul, reduce apetitul, mãreste viteza inimii, accelereazã respiratia si dilatã pupilele. Consumatorii acestei amfetamine se simt plini de energie, mai veseli si increzãtori si din cauza acestor efecte existã un risc foarte mare al dependentei psihologice. Consumatorul poate simti de asemenea si o usoarã senzatie de gâdilare când este atins. Resursele de energie ale organismului sunt consumate rapid din cauza lipsei alimentelor, somnului si creste cerinta acestuia de noi resurse. Din aceastã cauzã consumatorul se simte adesea obosit la cateva zile dupã folosirea drogului. Cu aceastã senzatie de obosealã consumatorii se pot simti de asemenea iritati, anxiosi si nelinistiti. Dozele mari, mai ales dacã sunt repetate des in doar cateva zile, in unele cazuri, produc delir, panicã, halucinatii si sentimentul de paranoia. Consumul excesiv poate slãbi consumatorul si rezistenta acestuia in fata bolilor, lucru care poate avea efecte secundare negative asupra sãnãtãtii generale a consumatorului.  

Efectele folosirii pe termen indelungat
Pentru a pãstra efectul dorit, consumatorii trebuie sã mãreascã dozele. Când se opresc, consumatorii sunt adesea depresivi, letargici si extrem de infometati. Amfetaminele nu fac decât sã anuleze senzatia de foame, inlocuind-o cu o senzatie de satietate. Consumatorii inrãiti riscã afectarea vaselor de sange, a inimii mai ales cei care au deja probleme cu o mare presiune a sângelui, probleme cu inima si cei care fac exercitii de fortã in timp ce iau drogul. Consumatorii care sunt obisnuiti cu doze mari riscã sã dezvolte crize de halucinatii, deziluzii si paranoia. Aceste situatii se pot dezvolta in clasice cazuri de psihozã paranoicã din care dureazã luni de zile pentru a-si reveni sau care devin permanente. Multe femei dintre cele care folosesc amfetamine constatã cã menstruatia lor devine neregulatã sau se opreste. Se stie cã folosirea de amfetamine si contraceptive duce la cresterea presiunii sângelui, care in timp mai indelungat afecteazã inima, vasele de sânge si ficatul. Mai mult, amfetaminele pot diminua efectul pastilelor contraceptive a cãror eficientã scade simtitor. Sfaturi de sigurantã   

i. Este posibil sã supradozati amfetaminele, fapt care duce la efecte negative asupra organismului si chiar la moarte. 
ii. Orice persoanã care ia amfetamine pe perioade indelungate de timp este sfãtuita sã ia complexe de multi-vitamine si suplimente de calciu si sã fie atentã la fluctuatiile greutãtii si pãstrarea acesteia. 
iii. Evitati sã vã injectati speed. Acest lucru va poate afecta negativ organismul si imprumutul de ace poate transmite, boli si virusuri cum este HIV.

METAMFETAMINE

 

Ce sunt metamfetaminele ?
Sunt un drog cu un imens potenþial de violenþã care se mai numeºte ºi ‘’vitezã’’ sau ‘’sticlã’’, este un stimulent al sistemului nervos central din familia amfetamine. Ca ºi cocaina, este un puternic stimulant care produce o stare alertã, dar ºi o seerie de reacþii adverse, dar are un efect mai de duratã decât cocaina. 
Descoperitã de un chimist japonez în 1919, metamfetamina a fost folositã în timpul celui de al doilea rãzboi mondial pentru a menþine treye trupele ºi pentru a energiza muncitorii din fabrici. În zilele noastre este prescris cu grijã, pentru tratamentul anumitor boli, fiind un medicament legal în þara noastrã.
Acest medicament este consumat ca drog mai ales sub formã de pulbere inhalatã pe nas sau injectatã în diluþie apoasã.. 
Consumatorii de amfetamine dobândesc comportamente agresive ºi devin psihotici, pierd mult în greutate, pînã la caºexie (piele ºi os).   

Cum se consumã ?
Metamfetaminele pot fi înghiþite, aspirate pe nas, fumate sau injectate. Fumatul ºi injectarea sunt cele mai rapide cãi de penetrare a drogului în creier. Astfel consumatorii ating starea doritã foarte repede ºi foarte intens, dorind cu ardoare apoi, când efectele diminueazã, redobândirea acelei stãri.  

Cum te afecteazã ?
La doze mici metamfetamina îl face pe consumator sã se simtã mai energic, mai rapid, mai încrezãtor, mai puternic. Odatã cu timpul aceste efecte scad ºi este nevoie de mãrirea dozei pentru a obþine efectele euforice dorite. Ei devin agitaþi ºi imprevizibili, pot fi un moment calmi ºi prietenoºi, ca apoi sã devinã furioºi ºi ameninþãtori. Unii capãtã obiceiul de a face gesturi repetitive, fãrã rost, cum ar fi montarea ºi demontarea unor obiecte sau pigulirea unor bubiþe imaginare. Dupã cîteva zile în care dorm ºi mãnâncã foarte puþin, devin prea obosiþi ºi nemaiavând drog, întrã în criza de sevraj, cu agitaþie, depresie, dorinþã intensã de drog, urmate apoi de o stare de letargie, si somn adânc ºi îndelungat. Depresia revine oricum dupã trezire, ºi þine câteva zile, timp în care riscul de suicid este mare.
Dacã consumul este mare ºi prelungit, consumatorul poate dezvolta o psihozã cu un comportament paranoid, aude voci, are iluzii ciudate, de exemplu crede cã oamenii vorbesc despre el sau este urmãrit de cineva. Metamfetaminele induc panicã ºi stare psihoticã acutã, ceea ce este foarte periculos, cãci pot rezulta fapte de o violenþã extremã.
Starea psihoticã persistã uneori zile întregi dupã ultima dozã, existã multe rapoarte despre stabilizarea psihozei, consumatorul rãmânând paranoid, apatic, ºi social inactiv timp de sãptãmâni, uneori ani de zile. În acest caz psihiatrii spun cã probabil drogul a activat o maladie mentalã preexistentã. 

Pericolele si consecinþele consumului de metamfetamine
•Insomnie 
•Piederea poftei de mâncare 
•Greþuri, vomã, diaree
•Creºterea temperaturii 
•Infecþii ºi ulceraþii ale pielii care rezultã din sgâncilirea bubiþelor imaginare 
•Stare paranoicã 
•Depresie 
•Iritabilitate
•Anxietate, teamã nejustificatã
•Creºterea tensiunii arteriale determinatã de constricþia vaselor sanguine, care poate determina dureri de cap, dureri de piept, ritm cardiac neregulat, accidente cerebrale 
•Vãtãmarea ireversibilã a celulelor creierului cauzatã de distrugerea micilor vase care irigã creierul. 
•La femeile însãrcinate determinã naºteri premature, dezlipirea placenteiºi naºterea unor copii subponderali 
•Cu posibile probleme neuropsihiatrice, fãrã poftã de mâncare, letargici. 
•La consumatorii care se injecteazã pot apãrea boli ca SIDA, Hepatita C, infecþii la locul de injectare sau infecþii ale peretelui ºi valvelor inimii (miocardite ºi endocardite) .   

Comparaþii între metamfetamine si cocainã :
Metamfetaminele sunt în general mai ieftine ºi mai uºor de procurat( Atenþie farmaciºti ! ) ºi pentru cã metabolismul lor se face mai încet, efectele dureazã de aproximativ 10 ori mai mult. Efectele restante dureazã o sãptãmînã sau douã, în timp ce la cocainã dureazã cam 72 de ore iar efectele paranoice la cocainã dureazã 72 de ore în timp ce la amfetamine dureazã zile întregi, uneori mai mult de douã sãptãmâni aºa cum am arãtat mai sus. Starea de depresie ºi simptomele de sevraj sunt mai severe ºi mai prelungite decât la consumul de cocainã.  

Despre drogurile naturale din aceastã clasã
Efedrina care este un remediu extras dintr-o plantã ºi folosit frecvent în tratamentul rãcelilor, este un ingredient de bazã al metamfetaminei. Acesta are un potenþial de dependenþã uºor mai scãzut având ca efect piloerecþia (ridicarea pãrului ), creºterea tensiunii arteriale, dureri în piept, palpitaþii, ºi poate de asemenea sã provoace accidente cerebrale. Persoanele cardiace, bolnave de hipertensiune arterialã, diabet sau hipertiroidie sunt mult mai expuse la aceste reacþii adverse ale efedrinei.

317681.jpg
Amfetamine.jpg
images.jpg
speed.jpg
Amfetamine (1).jpg
bottom of page